1 november 2012

Vandaag hebben we in Utrecht een bespreking gehad over de aanstaande operatie. De geplande datum van opereren is 21 november a.s. Vanwege de voorbereidingen zal ze de 20e worden opgenomen.

Een aantal artsen hebben vandaag onderzoek verricht naar de zwelling die weggehaald moet worden. Het gaat een lastige operatie worden omdat je niet goed kunt zien tot hoe ver de zwelling ‘kronkelt’. Daarbij moet geopereerd worden in een gebied wat goed doorbloed is. En dan is er ook nog de slagader die los gemaakt en afgebonden moet worden. Hoe het gat wat dan ontstaat in het gehemelte gedicht moet worden weet men nog niet. Dit zou volgens het oorspronkelijke plan ook tijdens deze operatie gebeuren. De gedachte was om met bestaand huidweefsel uit bijvoorbeeld de wangen het zachte deel van het gehemelte te dichten. Dit gaat echter niet lukken omdat het gat te groot is. Daarom zal er een tweede operatie gepland worden, naar verwachting een paar weken na de operatie van 21 november. Beide operaties zijn volledig onder narcose.

Ook zal (hoogstwaarschijnlijk) tijdens deze operatie een PEG-sonde ingebracht worden. Dat is een sonde die rechtstreeks door de buikwand het maagje in gaat. Dit is omdat er nog geen zicht is op wanneer ze kan stoppen met sonde voeding. Voorlopig is slikken nog een probleem, en krijgt ze haar voeding nog volledig via een sonde. De huidige sonde die door de neus gaat is dan niet meer nodig.

D.v. 21 november is over 3 weken, dus dat is al snel. Het is een gecompliceerde ingreep waarbij de artsen voor een aantal uitdagingen staan. Voor een deel moeten ze improviseren naar aanleiding van wat ze aantreffen. Alles bij elkaar genomen zijn er een aantal factoren die de operatie best risicovol maken. De andere kant is: het is nodig. Ook merken we in de gesprekken en onderzoeken dat er uiterst zorgvuldig en kundig gehandeld wordt. Dat geeft vertrouwen! Bovenal weten we dat ook deze ingreep, de weg ernaartoe en het herstel, geleid wordt door onze God. Hij zorgt voor Joëlle en voor ons. Daarin is vooral ons vertrouwen.

Dat neemt niet weg dat we er tegen op zien. Het zal een moeilijke en een drukke tijd worden; 2 operaties in 2 maanden (waarschijnlijk). We weten ons omringd met veel warm meeleven, maar ook (nog steeds!) met praktische hulp die, vaak spontaan, geboden wordt. We zijn daar erg dankbaar voor! We willen vragen of u Joëlle en ons in de aanloop naar de operatie wil gedenken in uw gebed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.