Bijna jarig…


Joëlle is bijna jarig. Zaterdag 17 februari hoopt ze 6 jaar te worden. Nu hebben we door omstandigheden niet heel veel energie om het groots te vieren. Maar helemaal onopgemerkt voorbij laten gaan kan natuurlijk ook niet. Dus zaterdag is het feest. Zes jaar, wat een wonder!

Elk jaar breken we ons hoofd zo’n beetje over de vraag: wat moeten we haar geven? Wat is passend speelgoed waar ze echt wat aan heeft. Maar ook hoe kunnen we haar voorbereiden op haar verjaardag. En hoe gaan we ervoor zorgen dat het echt een feest wordt, maar vooral niet te druk en te intensief?

Er zijn allerlei websites met zogenaamde speciaal needs speelgoed. Ontzettend duur vaak, en maar zeer de vraag wat Joëlle ervan vindt, en of ze er wat mee kan. Het duurste speelgoed laat ze vaak links liggen, terwijl ze met de Rubiks cube van haar broer uren zoet kan zijn. Wie het weet mag het zeggen…

We hebben in een leuke authentieke speelgoedwinkel in de opheffingsuitverkoop origineel houten speelgoed van Duitse makelij gekocht. Nu maar hopen dat het in de smaak valt. Vast wel. Met mijn houten blokkendoos van 35 jaar oud speelt ze ook nog graag.

samen spelen op de grond

Ook voor familie en betrokkenen is het altijd lastig om iets passends te kopen. Joëlle pakt immers wel graag wat uit.

Al vanaf het begin van de therapeutische peutergroep, toen Joëlle 2,5 jaar was, is zij (en zijn wij) bezig met het leren communiceren met behulp van ondersteunende gebarentaal (dat is wat anders dan gebarentaal). Ze kan wat klanken maken, maar niet praten. Het worden geen woorden. Door middel van houterige gebaren, wijzen, en het maken van klanken vertelt ze ons haar verhaal.

Andersom zetten wij de ondersteunende gebaren in om haar iets te vertellen. Zo gebruiken we deze week veel de gebaren voor ‘verjaardag’, ‘feliciteren’, ‘cadeautjes’, enz. En natuurlijk het gebaar van Joëlle, zodat zij (hopelijk) begrijpt dat het om haar gaat.

Wat een prachtig hulpmiddel is zijn de dvd’s van Lotte en Max. Door middel van liedjes worden ondersteunende gebaren aangeleerd per thema. Deze week laten we Joëlle regelmatig de dvd van Lotte en Max zien met het thema ‘feest’. Ook hebben we een boek met 1000 ondersteunende gebaren, die we kunnen inzetten. Zo hopen we dat ze voldoende voorbereid is op haar verjaardag.

Dvd’s Lotte en Max

Het is tot nu toe elk jaar een dankbaar moment, terugkijkend op alles wat we met haar meegemaakt hebben. En dat terugkijken is ook moeilijk en soms pijnlijk. Wat hebben we veel meegemaakt, wat hebben we veel moeten geven. Maar geen dag zouden we een andere keuze willen maken dan -wat er ook gebeurd- voor ons lieve meisje te blijven zorgen. Wat het ons ook kost. Waar het ons ook brengt. We zijn ontzettend dankbaar dat Joëlle bij leven en welzijn 6 jaar wordt a.s. zaterdag. Hoe groot!

 

Eén antwoord op “Bijna jarig…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.