Update

Met de kar achter de rolstoel aan het werk.

Joëlle is inmiddels al een paar maanden 12 jaar. Wat gaat de tijd snel! Ze is af en toe een beetje aan het puberen en ze ontwikkelt zich steeds verder. Op school is veel aandacht voor zelfredzaamheid en ADL (tandenpoetsen, gezicht wassen, jezelf verzorgen). Daarnaast doet ze veel zingevende, op werk gerichte, taken in de klas en in de school. Dan moet je denken aan eten koken, afwassen, spullen ergens ophalen of wegbrengen, boodschappen doen, enz. Maar er is ook aandacht voor het ontwikkelen van een hobby, zoals muziek of gamen. Natuurlijk wordt er ook hard gewerkt aan allerhande schoolse vaardigheden. Langzaam wordt ze voorbereid op een toekomst buiten school. Gelukkig duurt dat nog even.

Thuis gaat het ook goed. Ze heeft haar plekje in ons gezin. Ze hoort zo bij het gezin dat ze niet weg te denken is. Ze bemoeit zich met de anderen, ze maakt ruzie, ze knuffelt, ze speelt samen, ze helpt met bijvoorbeeld de was vouwen. Kortom: ze doet vrijwel alles wat alle kinderen doen. Maar dan op haar tempo en op haar geheel eigen wijze. Mooi om te zien!

Bij de Noordzee (Kijkduin).

Joëlle is gek op dagjes uit en op vakantie gaan. We zijn dan lekker ontspannen. Niets hoeft, geen taxi, geen tijdsdruk. Ze geniet ervan om bijvoorbeeld naar het strand te gaan, ergens wat te gaan drinken of gewoon door de stad hobbelen. Ze gaat met haar elektrische rolstoel dan winkel in, winkel uit. De elektrische rolstoel vergroot haar autonomie. Ze kan heel goed zelfstandig met de rolstoel rijden. Natuurlijk moeten we haar wel bij alles helpen.

Verder geniet ze heel erg van onze twee vaste pgb-ers: Maja en Brenda. Sinds jaar en dag komen zij in totaal zo’n twee á drie keer per week Joëlle douchen en naar bed brengen of samen activiteiten doen zoals spelletjes, voorlezen of een boodschap doen. Naast het maandelijkse logeerweekend is dat iets wat ons even ontlast. Zo kunnen wij ook blijven genieten, ondanks dat het vaak ook hard werken is.

In het Fotoboek zijn steeds meer foto’s te vinden. Met enige regelmaat upload ik nieuwe foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.