Gesondevoeding

We voelen ons opgetogen als het gaat om de stappen die we nu zetten met voeding voor Joëlle. Op 9 februari dit jaar heb ik wat geschreven over onze bedenkingen bij de huidige voeding, zie blog eten en drinken. Joëlle krijgt babyvoeding via de sonde.

Nutramigen 2, (baby)voeding die Joëlle nu krijgt

Met de nieuwe hypoallergene sondevoeding die we in februari aan het proberen waren zijn we gestopt. Joëlle zag heel witjes, en had weinig energie. De voeding deed haar zichtbaar geen goed. Maar wat dan….? Ze kan moeilijk altijd alleen maar babyvoeding krijgen. En eigenlijk slaat geen enkele bestaande sondevoeding goed aan. Ik schreef over onze wens om echte voeding te pureren en toe te dienen. Helaas staan artsen en diëtisten daar niet om te springen. Sterker nog, dat wordt ronduit afgeraden in het ziekenhuis! Iemand die ons hierin wel steunt vanuit deskundigheid hadden we toen nog niet gevonden. Maar soms kunnen dingen snel gaan…

Want inmiddels hebben we wel iemand gevonden! Via een tip kwamen we bij mevr. Francisca Fisscher terecht. Een natuurvoedingsdeskundige, gevestigd in Putten, zie ff-voedingsadvies. Na een goed gesprek hebben we besloten samen met haar de stap naar normale voeding te maken. Dat wil zeggen dat we voeding zoals wij dat ook eten gaan blenden en via de sonde met een spuit toedienen. Zoals eerder gezegd moet dat een zeer zorgvuldig proces zijn omdat Joëlle’s maagje en darmen nog nooit echte voeding hebben verwerkt.

Ik heb even gewacht met schrijven over de voeding om te zien hoe het gaat. Persoonlijk geloven wij zeker in de kracht van echte, pure, gezonde voeding. Hippocrates zei het al: ‘Laat voeding uw medicijn zijn, en medicijn uw voeding’, of iets van die strekking.

Hippocrates

Nu weten we dat al een tijdje. Het belang van goede voeding is met name door internet inmiddels wijd en zijd verspreid. De noodzaak van gezonde voeding lijkt praktisch overal wel duidelijk behalve in de spreekkamer van de dokter… daar lijkt men nog wat sceptisch te zijn. Hoewel ik deze week stuitte op een interessant artikel in het AD: ‘Arts: meeste mensen kunnen beter naar groenteboer dan naar apotheek’. Zie artikel AD. De betreffende arts mevr. Tamara de Weijer zal met deze uitspraak vermoedelijk menig artsenwenkbrauw hebben doen fronsen…

Afijn, terug naar Joëlle. Inmiddels krijgt ze al een tijdje 40 gram broccoli met 15 gram doperwten en 4 ml citroensap, en daarnaast een halve banaan en een kwart appel met een theelepel gebroken lijnzaad. We gaan vanaf vandaag meer variëren met groenten en starten met een stukje kip.

Broccoli met doperwten in kookvocht. Klaar om te blenden

We zijn erg enthousiast, niet alleen vanwege onze langgekoesterde wens om haar dit te geven, maar vooral omdat we zien dat het haar goed doet. Joëlle slaapt wat beter, ze heeft nog geen druppel gespuugd, en lijkt langzaam wat meer energie te krijgen. Hoewel het arbeidsintensief is om maaltijden voor Joëlle te maken en te blenden zijn we enthousiast. En, eerlijk is eerlijk, voor een deel is dat enthousiasme ook overgedragen door Francisca. In februari dit jaar wisten we nog niet waar we iemand zouden kunnen vinden die ons zou kunnen en willen helpen. Nu hebben we iemand gevonden die niet alleen deskundig is, maar ook aanstekelijk enthousiast. Zo dankbaar voor!

Voorlopig gaan we door met koken, stomen, blenden, mixen en het toedienen van gezonde versbereide voeding via de sonde. Het is iets wat we al lang willen, en wat we nu met goede hulp kunnen doen. Het geeft ons vertrouwen en moed. We hebben het gevoel dat Joëlle lichamelijk echt nog kan ontwikkelen, en goede voeding is daarvoor de basis!

De ‘Foodprofessor’

Om het onszelf wat makkelijker te maken zijn we overigens overgegaan tot de aanschaf van een foodprocessor (hier in huis ‘foodprofessor’ genoemd). Een apparaatje dat kan stomen én blenden én ontdooien én opwarmen in één. Wat een uitvinding!

Zo, nu eerst naar de markt. Bietjes, boontjes en broccoli binnenhalen 😉.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.